Monday, November 12, 2007

Kebnekaise kant

KEBNEKAISE on Rootsi kõige kõrgem mägi (2100m, pluss jäämüts). Temast läheb mööda Rootsi kõige pikem matkarada, Kungsleden. Kõige klassikalisem marsruut algab Kungsledeni põhjaväravast Abiskos, keerab 60 km lõuna pool Kungsledenilt idasse, läheb Kebnekaise baasjaamast / hotellist mööda ja lõpeb Nikkaluoktas. Kõrgused on 500m ja 1140m (Tjäktapasset) möhhi vahel, üldiselt käib rada puudepiirist palju kõrgemal.

Suurel rajal matkavad muidugi ainult nõrgad. Tugevad lähevad mööda kõrgeid kurusid ja teevad tippe, keskmised nagu meie teevad haake ja leiavad ilusaid kohti. Võimalusi on palju. Näiteks võib pihta hakata hoopis Norrast - sõita rongiga üle piiri, tulla enne Narvikut maha ja siis üle mägede Kungsledenile. Võib lõpetada kusagil mujal. Võib ka nädal aega majakeses istuda ja tormi vaadata. Sealsamas Tarfalas mõõdeti 1992. aastal tuule kiiruseks 81 m/s, sellisega ei saa isegi õues pissil käia, rääkimata suusatamisest.

Kebnekaise juurde on kõige mugavam sõita Stockholmist rongiga. Auto jaoks on tee liiga pikk, umbes 1400 km. Sinnasõitmisega saab ehk veel hakkama, aga matkalt tulles on uni ikka NII magus, et mina küll nii pikalt sõita ei julge.

Teoreetiliselt saab talvel ka Kebnekaise tipus ära käia. Meil see ei õnnestunud ja ei ole päris selge, kui lihtne / võimalik see on. Ühed ütlevad, et talvel on tänu lumele lihtsam kui suvel; teised, et libe ja kassid ja korralik mäeoskus. Aga kui ilma ei ole, ei lähe niikuinii.

Olulisi lehti:
Meie 2006. aasta matkapäevik
Meie 2006. aasta pildid
Kati 2005. aasta pildid
Kungsleden @ National Geographic
Kungsleden @ walkingworld
Kebnekaise @ wikipedia
Lapdanalds, kust saab vahvlit ja odavad Soome õlut

No comments: